Iz arhive


U okviru serijala „Tragovi: A kto je ta šta je ta da prostiš“ objavili smo isječke iz arhive Univerziteta u Sarajevu, koji govore o počasnom univerzitetskom priznanju „Zlatna značka“  i o značaju koji su najbolji/e studenti/ce imali/e u životu Univerziteta, te pažnji koja im se pridavala.

 

     Fond „Hasan Brkić“ osnovan je 1965. godine u svrhu stimuliranja istraživačkog i naučnog rada studenata prepoznavanjem i priznavanjem uspjeha u studiju u vidu dodjele  univerzitetskih priznanja i stipendija najuspješnijim i nadarenim studentima/cama, te nagrađivanjem najkvalitetnijih naučnih radova.

 Foto: Univerzitet u Sarajevu     Iz  Pravila Fonda „Hasan Brkić“ od 1977. (u okviru kojih su bila i pravila iz 1973.) saznajemo da je Fond u svrhu „podsticanja i razvijanja interesa za bolji uspjeh u studiju i pripremanja za samostalni stručni i profesionalni rad“ dodjeljivao počasna priznanja, novčane nagrade, stipendije i novčane pomoći. Za uspjeh u studiju student/ica je bio/la nagrađen/a „Zlatnom značkom Univerziteta“ ili „Srebrnom značkom Univerziteta“, a priznanje se dodjeljivalo povodom „Dana Univerziteta – 02. decembra“. Dobitnik/ca „Zlatne značke Univerziteta“ bili/e su studenti/ce koji/e „završe studije sa odličnim uspjehom /ocjenom 9 i 10/ do 31. oktobra kalendarske godine u kojoj su redovno ovjerili posljednji semestar“. Srednja ocjena iz svih položenih ispita, kao i iz diplomskoga rada, nije smjela biti manja od devet (9).

bilten 72      U okviru svečanosti povodom „Dana Univerziteta“ u prijeratnim godinama naročita pažnja se poklanjala najboljim studentima/cama Univerziteta, koji su bilježili uspjehe u stručnom i istraživačkom radu. Tako je i 1972. godine prorektor Univerziteta, gosp. Vojislav Magazinović, u svom uvodnom obraćanju odmah na početku rekao:

„Osobito mi je zadovoljstvo što će ova naša svečanost proteći u znaku priznanja za uspješan studij i izvanredne rezultate koji su postigli najbolji studenti, naše mlade kolege kojima se Univerzitet ponosi. Njihov primjer i njihovi uspjesi pokazuju i dokazuju da se i u postojećim realnim, dosta teškim uslovima, mogu, uz pojačan i permanentan lični napor, savladati sa uspjehom i preopterećeni, i modernizovani, i obimni nastavni programi. Želio bih, i takva želja sigurno živi u srcima svih prisutnih, da se broj od 140 nagrađenih studenata još više povećava i da većina, da ne kažem i svi studenti našeg Univerziteta, slijede njihov primjer. Na mladoj je generaciji da sagleda da se bez sistematskog i napornog ličnog rada ne može ostvariti onaj stvaralački doprinos u razvoju našeg društva kojem teži svaka generacija, svaka svojim entuzijazmom, svaka svojim potencijalima i idealima.“

Tekst obraćanja možete pogledati ovdje.

     Na Akademiji fonda „Hasan Brkić“ povodom „Dana Univerziteta“ 1979. g. rektor, gosp. Arif Tanović, ističe da mu je radost predstaviti „mlade, vrijedne i talentovane studente“, jer „ističući njihove primjere podstičemo sve više onih studenata koji su spremni da odlučno  i zajedno sa nastavnicima ulože maksimalne napore da savladaju programe nastavno – naučnog rada, da steknu visoka zvanja u toku univerzitetskog studija, da postanu aktivni radnici i samoupravljači i da se po završetku studija uključe u organizacije udruženog rada privrede i drugih društvenih djelatnosti“.

Tekst obraćanja možete pogledati ovdje.