[SRETAN NAM PRVI ROĐENDAN!]


Kada je prije neke dvije godine manja grupa studentica i studenata Univerziteta u Sarajevu, dobitnika priznanja „Zlatna značka“ ovog Univerziteta osnovalo facebook grupu radi međusobne razmjene iskustava po pitanju daljeg školovanja i zapošljavanja, ni slutili nisu kako će to za njih, ali i druge kolege, biti možda i presudan trenutak u životu.

 

Podsjetimo, registracija Udruženja dobitnika Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu kod Ministarstva pravde BiH izvršena je u maju 2013. godine, čime se i službeno krenulo s radom.

 

Rodjendanska

I gdje smo sada? Učinjeno je dosta toga, a ono najznačajnije, ujedinile su se snage više ministarstava i predstavnika vlasti da pomognu pri realizaciji ideja članova ZZUNSA, počevši od programa jednogodišnjeg zapošljavanja u institucijama koje se bave naučno-nastavnim, umjetničko-nastavnim, naučno-istraživačkim ili istraživačko-razvojnim radom na području Kantona Sarajevo, u cilju sticanja potrebnog radnog iskustva koje se traži u gotovo svim konkursima.

Realiziran je i dvogodišnji program sufinansiranja školovanja na III ciklusu studija na Univerzitetu u Sarajevu, i još uvijek traje. Ova dva projekta rezultat su, prije svega, razumijevanja tadašnjeg Ministra obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, prof. dr. Damira Marjanovića. No, tu se nije stalo u borbi za ostvarenje zacrtanih ciljeva koji se tiču, prvenstveno, sustavnog rješavanja položaja najboljih diplomanata/ica i magistranata/ica Univerziteta u Sarajevu.Tu je i niz edukacija koje su članovi prošli zahvaljujući Udruženju, projekata koji su odobreni i finansirani od strane različitih institucija i još mnogo toga.

Nažalost, Udruženje još nije postiglo svoj temeljni cilj-da se kroz zakonski i podzakonski okvir osigura stalna potpora najboljim studentima u njihovom daljem obrazovanju i prioritet u zapošljavanju, barem u okviru Univerziteta u Sarajevu, a i vladinog sektora.

 

Collage

No, je li to neuspjeh? Smatramo da nije!

Dokazuju to i ova nasmijana lica na proslavi prvog (od, nadamo se, mnogo narednih) rođendana ovog Udruženja. To dokazuje zašto su najbolji studenti, najvećeg Univerziteta u Bosni i Hercegovini još uvijek u svojoj Domovini; zašto nisu otišli vani gdje im se uvijek nudi bezbroj mogućnosti; zašto se još uvijek trude promijeniti uvriježeno mišljenje kako se uspjeti može samo uz političke ili rodbinske veze. Mi ne pristajemo na to! Želimo više i bolje, kako ljudima u BiH i našoj zemlji.

Želimo sljedeći rođendan dočekati s većinom realiziranih zacrtanih ciljeva i još većom tortom i još više smijeha i još više…

I znamo da će biti teško, ali nećemo odustati. Priznanja koja smo dobili tomu svjedoče, nastaviti ćemo biti vrijedni i uporni, promovirati istinske vrijednosti i moralna, etička načela. Spremni ćemo čekati vrijeme koje tek dolazi.

Mi nismo nestrpljivi – pa tek nam je 1. rođendan… A bit’ će ih još mnogo…

-

20140529_205411